FOTO: Canva

Tiden flyr og når jeg nå ser tilbake på endel av de utflukter vi har hatt på disse Spaniabasøkene våre er det spesielt ett minne som dukker opp. Det er turen til Alhambra i Granada i 2016. Jeg har faktisk vært der en gang tidligere også, i 1992, så jeg var utrolig spent på å komme tilbake.

 

FOTO: Ingleson

 

Alhambra i Granada ligger på Sabika-høyden, mellom elvebassengene Darro og Genil. Muslimene – eller maurerne, som de gjerne kalles – regjerte i Spania fra 711 til 1492. Alhambra ble bygget av maurerne i tiden mellom 1248 og 1354, under styre av Al Ahmar og hans etterkommere.

Den siste byen som falt for gjenerobringen, reconquista, var nettopp Granada. Byen hadde da vært maurisk hovedstad siden 1238, to år etter at Cordoba falt.

 

FOTO: Ingleson

 

På spansk betyr Alhambra ‘rød festning’ på grunn av den rødlige fargen som bygningen fikk da solen skinte ved solnedgang.

Hele anlegget bygget for å huse emiren og hans domstol, men også hagene hadde sin funksjon. Et hus kunne ikke unnfanges uten hager eller frukthager. Man ønsket å kunne gå et sted å slappe av, og beskytte seg mot de høye temperaturene som kan nås om sommeren.

 

FOTO: Ingleson

Alcazaba er en av de eldste delene av Alhambra. Den ble bygget i løpet av Mohamed I, som beskyttet slottet med en mur, og fikk bygget tre tårn: Quebrada, Tribute og Vela.

Når vi forlater den nordlige veggen av Alhambra på vår venstre side, finner vi et stort basseng i midten av det de kaller Partal. Begrenset med en rekke bygninger bygget antagelig rundt 1300 og her kommer vi til  selve juvelen i Alhambra, Nasrid-palasset – eller rettere sagt palassene.

 

FOTO: Ingleson

Her finner du bueganger, arabisk kalligrafi, fontener, farget glass, marmorgulv, detaljerte flisemønstre og kunstferdige skulpturer bidrar alle til den stemningsfulle eleganse som er så karakteristisk for Alhambra. Det sies til og med at visse elementer av designet er gjenbrukt i det berømte Taj Mahal i India.

Generalife, de er navnet på de frodige hagene rett øst for Alhambra. Generalife kan lett forveksles med Alhambras egne hager, men de er faktisk en selvstendig enhet med sitt eget lille palé.

 

FOTO: Ingleson

 

Navnet menes å stamme fra det arabiske Jannat al-‘Arīf, som betyr ‘Arkitektens Hage’. Det er en livgivende oase, hvor skiftende regenter har nytt en stille stund omgitt av frodig beplantning og elegante fontener.

Hagene som vi ser i dag, er imidlertid blitt renovert i en nyere tid: rundt 1930-tallet. den opprinnelige arabiske designen har blitt respektert, siden det faktisk antas at Nasridene i dette området, spesielt i nærheten av elven Darro, bygde sin første palatslige bosetning.

 

FOTO: Canva

 

Alhambra er så absolutt i en klasse for seg. Det er det største, mest imponerende og historisk viktige av alle Spanias mauriske palasser med arkitektoniske detaljer og labyrintiske hager. I 1984 ble Alhambra utnevnt til Verdensarvsted av UNESCO.

Det er nesten ikke mulig å få med seg alt på ett besøk så jeg ønsker å ta turen tilbake når anledningen byr seg! For deg som har lyst på en tur til dette fantastiske stedet er finner du informasjon om billetter osv. HER.

 

DETTE ER MIN BLOGG DER JEG I LEDIGE STUNDER DELER MINE TANKER OM LIVET, DØDEN OG KJÆRLIGHETEN!

Du er velkommen til å følge min FB gruppe; 

https://www.facebook.com/groups/334892231659146 

Bloglovin;

https://www.bloglovin.com/blogs/midtveis-i-livet-21129857

Instagram;

https://www.instagram.com

YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCloR8jypvqGULW5aNO-rwaw

 

FOTO: Canva

 

SKJERMDUMP: NRK Stjernekamp 30.10.2021

 

Jeg hadde vel aldri trodd jeg skulle komme til å skrive et blogginnlegg om Stjernekamp, men i dag ble jeg rett og slett tatt litt på sengen. Jeg har hele tiden vært Klar på at det to som kom til årets finale begge var verdige vinnere.

Gjennom alle programmene og de ulike sjangrene har jeg imidlertid følt at Alexandra Rotan har utfordret seg selv og  utviklet både stemme og prestasjon. Bjørn Tomren har vist en unik musikalitet og en integritet det er sjelden å se i vårt lille land. Jeg har imidlertid opplevd at han har “safet” noe i valg av sanger innenfor de ulike sjangeren. Min favoritt før kveldens episode var derfor Alexandra Rotan.

 

SKJERMDUMP: NRK Stjernekamp 30.10.2021

 

Etter innledningsnumrene opplevde jeg nok at begge stod ganske likt. Jeg var derfor utrolig spent på de tos siste sangene og begge var helt fantastiske!

Den som allikevel imponerte meg mest var Bjørn Tomren. Det å velge låten «I Wanna Dance with Somebody»  og strippe den så ned var for meg et kunststykke. Det å “transformere” en låt jeg har hørt tusenvis av ganger og klare løfte tekst og stemning langt utover orginalen er etter min mening et artistisk kunststykke! Jeg var praktisk talt solgt!

 

SKJERMDUMP: NRK Stjernekamp 30.10.2021

Så skal det sies at jeg sitter igjen med en enorm respekt for Alexandra Rotan. For en stemmeprakt og musikalsk utvikling hun har vist igjennom denne sesongen! Det ville vært en like stor seier om hun tok førsteplassen. Begge ville definitivt vært verdige vinnere.

Alexandra Rotan har en flott karriere så langt og vil kunne fortsette å vokse inn i himmelen. Bjørn Tomren har imidlertid et talent og en musikalitet som virkelig fortjente å bli oppdaget av allmenheten!

 

DETTE ER MIN BLOGG DER JEG I LEDIGE STUNDER DELER MINE TANKER OM LIVET, DØDEN OG KJÆRLIGHETEN!

Du er velkommen til å følge min FB gruppe; 

https://www.facebook.com/groups/334892231659146 

Bloglovin;

https://www.bloglovin.com/blogs/midtveis-i-livet-21129857

Instagram;

https://www.instagram.com

YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCloR8jypvqGULW5aNO-rwaw

 

 

SKJERMDUMP: NRK Stjernekamp 30.10.2021
FOTO: Ingleson

 

Etter en relativt grå start på morgenen, med lyst til å krype tilbake under dynen, fikk jeg etterhvert fart på meg! Skydekket ble lettere og sommerdagen gjorde sin entre! Temperaturen har sunket endel grader fra vi kom, så nå er det ideelt for meg. Det vil si mellom 20 og 22 grader. Igjen slår de “engelske genene” igjennom. Fruen tåler nemlig ikke varme 😅

Det gjorde godt med en gåtur langs stranden. I tillegg fikk jeg mulighet til å nyte øyeblikket og bare titte på verden. Jeg er nemlig av de som elsker å bare sitte på en benk å se på livet rundt meg.

Vi er stort sett uten en tur en gang om dagen, men det varierer om om vi spiser lunch eller middag ute og i dag ble det lunch. Den bar også preg av litt britisk stemning. Den ble inntatt på Biddy Mulligan´s Irish Pub i skyggen. Der var det akkurat passe med folk og maten smakte aldeles fortreffelig.

 

LA CALA DE MIJAS
FOTO: Tyk, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

 

På dagens liste over gjøremål stor baking av rundstykker. Jeg hadde jo med meg grovbrød da vi reiste nedover noe jeg skrev om i “Med grovbrød i bagasjen“. Det som også var med nedover var tørrgjær, og i dag var planen å bake en ny runde med rundstykker. Jeg bakte en runde for en uke siden som ble litt “tung” så intensjonen i dag var å få de litt luftigere.

 

FOTO: Ingleson

 

Forrige deig jeg satt var i hovedsak med sammalt hvete, så i dag satt jeg deigen med 50/50 hvete og sammalt hvete. Denne gange hevet deigen seg perfekt! Det var definitivt en oppmuntring. Så mens den sto og hevet hadde jeg en koselig telefonsamtale med min kjære datter. Hun står for tiden på flyttefot mellom to leiligheter.

Med en hektisk jobb som politisk rådgiver er det greit å undersøke når en kan få hjelp. Hun flytter ikke langt, kun ett kvartal. Da skulle man kanskje tro det gikk lettere, men da kan en liksom ikke bestille et flyttebyrå så det må rett og slett taes litt “peu om peu”. Da er det greit å få inn noen med “muskler” når de tyngste tingene skal flyttes! Men hun er en dame med god kontroll og evne til å planlegge!

 

FOTO: Zmegleren

 

Rundstykkene ble ferdig til middag og smakte faktisk deilig. Nå er det en gang for alle bevist at undertegnede fint klarer å bake grove rundstykker med spansk mel! Det gjør meg veldig glad for da slipper jeg å la meg friste av det deilige men akk så usunne hvite brødet! Dessuten passer disse rundstykkene langt bedre til kostholdsomleggingen min som så langt har vært et svært vellykket prosjekt. Den er for interesserte oppsummert i innlegget ” En kostholdsreise“.

Da gjenstår i grunnen å ønske folket en riktig god fredagskveld! Her blir det en tidlig aften etter det som altså viste seg å bli en deilig dag!

 

DETTE ER MIN BLOGG DER JEG I LEDIGE STUNDER DELER MINE TANKER OM LIVET, DØDEN OG KJÆRLIGHETEN!

Du er velkommen til å følge min FB gruppe; 

https://www.facebook.com/groups/334892231659146 

Bloglovin;

https://www.bloglovin.com/blogs/midtveis-i-livet-21129857

Instagram;

https://www.instagram.com

YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCloR8jypvqGULW5aNO-rwaw

 

FOTO: Ingleson
FOTO: Ingleson

 

I dag ble det en hviledag i heimen. Det er lettere overskyet og blåser ganske kraftig, så her sitter jeg og ser på at bølgene bryter og lager hvitt skum. En fantastisk utsikt i seg selv! Jeg har hatt en lang frokost, en kopp kaffe og lest dagen aviser. Hva passer vel bedre da enn litt egenpleie!

Etter en lang og deilig dusj har jeg har rett og slett unnet meg et “mini-SPA” med diverse produkter som skal pleie og “stramme opp” huden. Nå er ikke jeg av de som løper og kjøper “fancy” produkter, men har fått gode råd av den unge frøkenen i familien og blitt utstyrt med til et “enkelt regime” som selv mor kan klare!

 

 

Nå skal det sies at huset er overrepresentert av menn, så tidvis kan det føles litt ensomt å være kvinne. Det er liksom litt ulike ting en er opptatt av. Da er det litt godt å ha en blogg der jeg kan utveksle litt boblende tanker og dagligdagse ting. Jeg er nok til vanlig en smule innadvent, men synes venninneprat og kvinnefelleskap er godt å ha tilgang til å ny å ne.

Dagen i dag blir nok viet til lydbok og strikking. Prosjektet går sakte men sikkert fremover og delen med “mønsterstrikk” er ferdigstilt! Nå er det bare “rettstrikk” igjen, noe som gjøres mens jeg titter på TV!

 

FOTO: Ingleson

 

DETTE ER MIN BLOGG DER JEG I LEDIGE STUNDER DELER MINE TANKER OM LIVET, DØDEN OG KJÆRLIGHETEN!

Du er velkommen til å følge min FB gruppe; 

https://www.facebook.com/groups/334892231659146 

Bloglovin;

https://www.bloglovin.com/blogs/midtveis-i-livet-21129857

Instagram;

https://www.instagram.com

YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCloR8jypvqGULW5aNO-rwaw

 

FOTO: Canva

 

I februar 2018 fikk jeg diagnosen Revmatoid artritt (RA). En kronisk og progressiv betennelses-sykdom med betennelser i ulike ledd. Jeg ble raskt diagnostisert på grunn av svært høy CRP og høye verdier anti-CCP (ACPA) Kombinert med leddvæske i flere ledd, leddstivhet og smerter var det ingen tvil om diagnosen.

Det ble igangsatt relativt aggressiv behandling med Metotreksat, men på grunn av økte leververdier måtte jeg ta en behandlingspause for så å begynne med en annen medisin, Benepali. Også denne ga relativt kraftige bivirkninger i form av lavt antall røde og hvite blodlegemer.

Over en periode på to år hadde jeg store smerter på grunn av selve sykdommen i tillegg til disse bivirkningene av medisin. Mot slutten av 2019 ble det av overlegene på reumatologisk avdeling besluttet å søke Helfo om et annet preparat, Olumiant.

Etter tre måneder begynte jeg å kjenne virkningen av de nye medisinen og det var en sann velsignelse! Det hjalp også at det gikk mot vår og varmere tider.

 

FOTO: Ingleson

 

Når vi da er inne på dette med varmere tider er det like facinerende hver gang jeg reiser sydover og oppleve i praksis at klima og temperatur faktisk har betydning for smerte og funksjonsevne.

Det er utført relativt få studier på effekt av klimabehandling. Men samtlige har konkludert med at pasienter med revmatoid artritt, Bekhterevs sykdom og psoriasisartritt blir bedre etter fire ukers klimabehandling.

Blant flere forhold som bidrar til nedsatt funksjonsevne, er smerte den viktigste. Opphold i subtropisk klima fører ofte til mindre smerte og stivhet og/eller mindre engstelse for å få smerte i affiserte ledd ved bevegelse. Pasienter som får behandling i varmt klima, vil derfor lettere kunne utføre fysiske aktiviteter

Kilde: Utenlandsbehandling av pasienter med revmatisk sykdom.

 

FOTO: Ingleson

 

For meg personlig er året i stor grad delt inn i to faser.

Den ene perioden går fra september til mars, der jeg er plaget av leddstivhet, smerter og nedsatt funksjonsevne. Det er en periode der jeg i stor grad opplever å være inaktiv.

Den andre perioden går fra april til og med august. Det er en periode der jeg lettere kan bevege meg, være i fysisk aktivitet og opplever betydelig redusert smerte og leddstivhet. Det er til en viss grad denne perioden jeg kjenner meg “levende” og “funksjonsdyktig”!

Jeg er imidlertid plaget med selektiv hukommelse. Jeg blir like overrasket hver høst når symptomene plutselig melder sin ankomst. Det er som om jeg har glemt hvordan kroppen er når symptomene og leddstivheten kommer krypende sammen med høststormene og regnværet.

 

FOTO: Ingleson

 

Nå har jeg altså vært to uker i Spania og opplever en formidabel funksjonsforbedring. Jeg klarer å gå turer, sitte stille et helt måltid uten smerter, jeg klarer å skjære brød, gå å handle og knyte skoene mine.

Det jeg virkelig kjenner forskjell på er å gå i trapper. Jeg klarer vanligvis kun å ga ett trinn av gangen, men de siste dagene har jeg kunnet sette den ene foten ned på ett trinn og den andre foten ned på neste trinn. Sånn som “vanlige” mennesker går i trapper.

Jeg kan faktisk talt ikke huske sist jeg gjorde det! Så er det kanskje småting i hverdagen for mange, men for meg viktige påminnelser om at livet med  Revmatoid artritt definitivt er bedre i varmen!

 

DETTE ER EN BLOGG DER JEG I LEDIGE STUNDER DELER MINE TANKER OM LIVET, DØDEN OG KJÆRLIGHETEN!

Du er velkommen til å følge min FB gruppe; 

https://www.facebook.com/groups/334892231659146 

Bloglovin;

https://www.bloglovin.com/blogs/midtveis-i-livet-21129857

Instagram;

https://www.instagram.com

YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCloR8jypvqGULW5aNO-rwaw

 

FOTO: Ingleson
FOTO: Canva

 

En ting er at jeg er utpreget B-menneske og liker å ligge litt lenge før jeg kryper ut av sengen. Og ja, det kjennes nesten ut som å krype, for til tider har jeg enormt stor motstand mot å stå opp. Ikke fordi jeg er deprimert eller spesielt sliten, men fordi jeg synes det å ligge under dynen er så uendelig deilig! Så er det selvfølgelig utrolig flott å gå dagen i møte når en først har kommet seg opp, men det er liksom det å komme dit da.

 

FOTO: Ingleson

 

De to siste ukene har det derimot vært deilig å stå opp. Deilig å våkne uten smerter og vite at alle forhold ligger tilrette for koselige aktiviteter i deilige omgivelser. Så kommer altså denne lysten til å ha en dag under dyna sigende. Det er ofte lettere å gi etter for denne lysten når været er begredelig og det ikke står noe på timeplanen.

 

I dag var det så smått meldt overskyet og regn utover dagen, men idag våknet jeg til strålende sol ganske tidlig på morgenen. Jeg forsøke å lukke øynene og snu ryggen til solstrålene som snek seg inn bak rullegardinen, men var altså lys våken, så jeg tuslet ut i stua.

 

FOTO: Ingleson

 

Her har jeg nå sittet et par timer og lest aviser og ventet på en mulighet til å krype til køys igjen. Det gjer det ikke enklere at tre stykker hoster og harker rundt meg i kor angrepet av forkjølelse. Jeg er lys våken, frisk og været er nydelig. Det vil si lett overskyet, men ikke ille nok til å krype under dynen.

 

Så kunne jeg selvfølgelig kjent på lysten til å trekke dyna over hodet uavhengig av vær, helsetilstand og omkringliggende omstendigheter, men det er ikke det samme. Det å ligge under dyna er aller best når regnet pisker på ruten og det er frisk vin i kastene. Ute tetter skyene seg så vidt til, men de varsler ikke direkte “vestlandsvær”.

 

FOTO: Ingleson

 

Jeg titter på værmeldingen for i morgen som nok en gang spår sånt “ligge under dynen vær”, men tar ikke gleden på forskudd! Jeg går heller inn i dagen med planer om å bake rundstykker og se på gårsdagens episode av Symesterskapet!

 

DETTE ER MIN BLOGG DER JEG I LEDIGE STUNDER DELER MINE TANKER OM LIVET, DØDEN OG KJÆRLIGHETEN!

Du er velkommen til å følge min FB gruppe; 

https://www.facebook.com/groups/334892231659146 

Bloglovin;

https://www.bloglovin.com/blogs/midtveis-i-livet-21129857

Instagram;

https://www.instagram.com

YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCloR8jypvqGULW5aNO-rwaw

 

FOTO: Ingleson

Reklame | Bli Vakker

FOTO: Ingleson

 

 

DETTE ER EN BLOGG DER JEG I LEDIGE STUNDER DELER MINE TANKER OM LIVET, DØDEN OG KJÆRLIGHETEN!

Du er velkommen til å følge min FB gruppe; 

https://www.facebook.com/groups/334892231659146 

Bloglovin;

https://www.bloglovin.com/blogs/midtveis-i-livet-21129857

Instagram;

https://www.instagram.com

YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCloR8jypvqGULW5aNO-rwaw

 

Issey Miyake

Reklame | Lyko NO

FOTO: Ingleson

 

I dag har jeg sittet på takterrassen å tatt livet med ro Det er i grunnen utrolig deilig. Jeg er ikke av de som liker å sole meg, men med dagens svalende vind har jeg krøpet frem fra skyggen. Jeg har fått takterrassen helt for meg selv fordi de andre i reisefølget holder seg i ro i hovedetasjen. De er blitt forkjølet eller fått et snev “mannesyke”. I rettferdighetens navn har nok broderen en plagsom fått bronkitt, men det hostes altså i kor!

 

 

FOTO: Canva

 

Så langt har jeg holdt meg frisk og tenker det er lurt å tilbringe tiden litt for meg selv. I tillegg er jeg relativt avhengig av litt alene tid, så en hviledag i freden og roen er ikke å forakte. En kan vel si at jeg tidvis er en “eremitt” som koser meg i mitt eget selskap!

Jeg har tatt frem strikketøyet, lastet ned en lydbok og smurt meg inn med solkrem, dog litt for sent 😂  Jeg rakk nemlig å bli solbrent både i nakken og på nesen!

 

Ecooking

 

Litt svinn må en regne med for å bli brun. Så skal det sies at jeg ikke har solet meg mye i sommer, så det burde ikke komme som noe overraskelse at huden er lite “herdet”. Min “sarte” engelske hud har nemlig en lei tendens til å bli “griserosa”! Det er hverken vakkert eller direkte behagelig. Det å kunne legge seg bakover i en solstol og forsvinne inn i Amalie Skram sitt forfatterskap er definitivt det deLillos kaller en “smak av honning”!

 

DETTE ER MIN BLOGG DER JEG I LEDIGE STUNDER DELER MINE TANKER OM LIVET, DØDEN OG KJÆRLIGHETEN!

Du er velkommen til å  følge min FB gruppe;

https://www.facebook.com/groups/334892231659146

Du finner meg på Instagram;

https://www.instagram.com

YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCloR8jypvqGULW5aNO-rwaw

 

UTSIKT MOT GIBRATAR
FOTO: Ingleson

 

FOTO: Ingleson

 

Nå som vinteren er kommet i deler av landet og høststormene raser andre steder tenkte jeg det kunne være okk å legge ut et gratis mønster på en varm vitnerlue! Kjennes helt klart litt rart ut her jeg sitter å Spania, men det går mot jul og kaldere tider så kanskje noen kunne trenge  et julegavetips eller et lite strikkeprosjekt i november!

 

KJÆRRINGHUA

Størrelse: S/L
Omkrets: ca. 53/55

 

Strikkefasthet: 22m / 10cm på pinne 3,5
Pinneforslag: nr. 3,5 og nr. 3 til vrangbord.
Strikkefasthet: 22 m på 10 cm med glattstrikk med pinne nr. 3.5. Ønsker du og juster til mindre/større lue går du ned/opp et halvt nummer i pinnestørrelse.

Garnalternativ:

 

Mønsteret er å få kjøpt til kr. 25,-  HER  på Ravelry! 

 

DETTE ER MIN BLOGG DER JEG I LEDIGE STUNDER DELER MINE TANKER OM LIVET, DØDEN OG KJÆRLIGHETEN!

Du er velkommen til å  følge min FB gruppe;

https://www.facebook.com/groups/334892231659146

Du finner meg på Instagram;

https://www.instagram.com

YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCloR8jypvqGULW5aNO-rwaw

 

 

FOTO: Ingleson

 

Reklame | Bli vakker

Første uke er vel overstått og det har vært noen deilige dager. Hver dag har vært fylt med sine små og store øyeblikk Hverdagsgleder i fantastiske omgivelser. For meg er det å være i varmen en velsignelse for helsen. Det har definitivt også vært en velsignelse for sjelen!

 

FOTO: Ingleson

 

 

FOTO: Ingleson

 

 

FOTO: Ingleson

 

 

FOTO: Ingleson

 

 

FOTO: Ingleson

 

 

FOTO: Ingleson

 

 

FOTO: Ingleson

DETTE ER MIN BLOGG DER JEG I LEDIGE STUNDER DELER MINE TANKER OM LIVET, DØDEN OG KJÆRLIGHETEN!

Du er velkommen til å  følge min FB gruppe;

https://www.facebook.com/groups/334892231659146

Du finner meg på Instagram;

https://www.instagram.com

YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCloR8jypvqGULW5aNO-rwaw

 

Issey Miyake