Alhambra – en drøm av et maurisk monument!

Categories Blogg, Reise
FOTO: Ingleson

 

Alhambra i Granada ligger på Sabika-høyden, mellom elvebassengene Darro og Genil. Muslimene – eller maurerne, som de gjerne kalles – regjerte i Spania fra 711 til 1492. Alhambra ble bygget av maurerne i tiden mellom 1248 og 1354, under styre av Al Ahmar og hans etterkommere.

Den siste byen som falt for gjenerobringen, reconquista, var nettopp Granada. Byen hadde da vært maurisk hovedstad siden 1238, to år etter at Cordoba falt.

På spansk betyr Alhambra ‘rød festning’ på grunn av den rødlige fargen som bygningen fikk da solen skinte ved solnedgang.

Hele anlegget bygget for å huse emiren og hans domstol, men også hagene hadde sin funksjon. Et hus kunne ikke unnfanges uten hager eller frukthager. Man ønsket å kunne gå et sted å slappe av, og beskytte seg mot de høye temperaturene som kan nås om sommeren.

FOTO: Bergesen

Alcazaba er en av de eldste delene av Alhambra. Den ble bygget i løpet av Mohamed I, som beskyttet slottet med en mur, og fikk bygget tre tårn: Quebrada, Tribute og Vela.

Når vi forlater den nordlige veggen av Alhambra på vår venstre side, finner vi et stort basseng i midten av det de kaller Partal. Begrenset med en rekke bygninger bygget antagelig rundt 1300 og her kommer vi til  selve juvelen i Alhambra, Nasrid-palasset – eller rettere sagt palassene.

Navnet menes å stamme fra det arabiske Jannat al-‘Arīf, som betyr ‘Arkitektens Hage’. Det er en livgivende oase, hvor skiftende regenter har nytt en stille stund omgitt av frodig beplantning og elegante fontener.

FOTO: Bergesen

Hagene som vi ser i dag, er imidlertid blitt renovert i en nyere tid: rundt 1930-tallet. den opprinnelige arabiske designen har blitt respektert, siden det faktisk antas at Nasridene i dette området, spesielt i nærheten av elven Darro, bygde sin første palatslige bosetning.

Alhambra er så absolutt i en klasse for seg. Det er det største, mest imponerende og historisk viktige av alle Spanias mauriske palasser med arkitektoniske detaljer og labyrintiske hager. I 1984 ble Alhambra utnevnt til Verdensarvsted av UNESCO.

Det er nesten ikke mulig å få med seg alt på ett besøk så jeg ønsker å ta turen tilbake når anledningen byr seg! For deg som har lyst på en tur til dette fantastiske stedet er finner du informasjon om billetter osv. HER.

 

 

DETTE ER MIN BLOGG DER JEG I LEDIGE STUNDER DELER MINE TANKER OM LIVET, DØDEN OG KJÆRLIGHETEN!

Du er velkommen til å følge min FB gruppe; 

https://www.facebook.com/groups/334892231659146 

Bloglovin;

https://www.bloglovin.com/blogs/midtveis-i-livet-21129857

Instagram;

https://www.instagram.com

YouTube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCloR8jypvqGULW5aNO-rwaw

FOTO: Ingleson

 

2 kommentarer

2 thoughts on “Alhambra – en drøm av et maurisk monument!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *