Jeg velger meg april!

Categories Blogg, Ferietid
FOTO: Nina-Elizabeth Ingleson

 

Larkollen, et lite sted som ligger rett sør for Moss, fikk i første halvdel av 1900-tallet ry som bade- og feriested. Stedet drar fortsatt mange badegjester fra midten av juni til midten av august. Her dukker det opp hyttefolk, hotellgjester og campingvogner hvert år. Et friskt pust som gjør sommeren til en blomstrende tid med konserter og aktivitetstilbud til glede for alle.

FOTO: Nina-Elizabeth Ingleson

Resten av året er Larkollen et fredelig stedet med en håndfull  fastboende. Her har jeg virkelig funnet roen og stortrives i heimen med en bitte liten have akkurat stor nok til noen få bærbusker og et frodig blomsterbed. For meg er dette selveste paradis på jord, jeg elsker havet stillheten og blomstene.

Blomster er noe av det vakreste Vår Herre skapte. De finnes i alle regnbuens farger og vokser nesten over alt. Hele livet har jeg vært fasinert av blomster, så utfordringen med å lage Herbarium på gymnaset ble en ren glede for meg. Jeg kunne til og med skilte med en ”Mogop” plukket rett i kanten av Folgefonna. En vakker liten blomst som vokser  i fjellet i Sør-Norge og i de europeiske fjellkjedene. Ikke mange medelever som hadde trasket i timevis for å finne et eksemplar av denne litt mer sjeldne arten!

FOTO: Nina-Elizabeth Ingleson

I over tretti år bodde jeg i blokkleilighet i Oslo, og evnen til å holde liv i grønne planter var totalt fraværende. De fleste ble nok vannet i hjel etter å ha blitt utsatt for i lange perioder med tørke. Ikke engang kaktus overlevde hos meg i den perioden! Overraskelsen var derfor stor da engasjementet og resultatene skulle vise seg helt annerledes når det gjaldt hageblomster og bærbusker.

FOTO: Nina-Elizabeth Ingleson

Nå skal det sies at grunnarbeidet er gjort av en bonde som åpenbart har hatt nytte av kunnskap om jordsmonn, gjødsling og vanning i akkurat passe mengder! Et grundig forarbeid gir definitivt de beste resultatene. Jeg skal imidlertid innrømme at jeg tidvis har vært til dels spydig og svært utålmodig i forhold til alt arbeidet som har vært nedlagt før jeg har kunnet plante de vakre blomstene jeg så lykkelig har fått med meg fra gartneriet. Det har nemlig gitt de flotteste resultatene år etter år.

FOTO: Nina-Elizabeth Ingleson

Å akkurat disse turene i gartnerier hver vår er med på å gjøre lykken enda større. Når en elsker blomster i alle farger og fasonger, er det å legge turen til blomstrende oaser reneste terapien etter måneder med vinterkulde og mørketid.

For meg blir våren selve bildet på ”oppstandelsen” når en ser sarte spirer vokse seg til kraftfulle vekster i alle regnbuens farger. Det er et like stort under hver eneste vår! Ute i naturen ser alt nedfrosset og dødt ut før det plutselig spirer fra tørre kvister og under vissene blader. Det klippes, lukes og rakes og etter en lang vinter fremstår april og mai seg som en påminnelse om selve skapelsen.  Det er nok ikke tilfeldig at en av våre store diktere, Bjørnstjerne Bjørnson er viden kjent for  diktet; Jeg velger meg april.

FOTO: Canva
0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *