USA og NATO ville bygge en hær etter vestlig modell – De nådde aldri målet!

Categories Blogg

Jeg sitter og forsøker å ta inn over meg nyhetene og situasjonen i Kabul – Afganistan. Jeg kjenner at jeg blir sjokkert, rystet og satt ut. Scenene vi ser fra Afghanistan akkurat nå, er uvirkelige. Men for menneskene der er de dessverre virkelighet.

FOTO: Canva

Søndag rykket Taliban-krigere inn i den afghanske hovedstaden Kabul og inntok presidentpalasset, den fungerende innenriksministeren i Afghanistan har opplyst at de gir fra seg makten over hovedstaden og president Ashraf Ghani har forlatt landet. Det gjennomgående budskapet er at det var totalt uventet at Taliban ville ta over hele landet så raskt. Mange har riktignok advart mot USAs beslutning om å trekke seg ut så brått, men det vi ser nå, er det verst tenkelige utfallet. Nå er de tilbake med opp mot 85.000 soldater, klare til å ta makten i landet.

 

I 20 år forsøkte vestlige styrker, deriblant Norge, å bli kvitt Taliban men den militante organisasjonen har nå tatt tilbake landet på få dager, i et tempo som har sjokkert forskere, innbyggere og vestlige ledere. Gjennom disse årene har USA alene brukt over 730 milliarder kroner på å pøse våpen, utstyr og trening over de afghanske sikkerhetsstyrkene. Lille Norge har brukt 10 milliarder kroner. USA og Nato ville bygge en stor afghansk hær etter vestlig modell. De nådde aldri målet.

Skiftende afghanske regjeringer har gjennom disse tjue årene i liten grad klart å samle landet. Korrupsjon har vært utbredt. Få afghanere har deltatt i valg. Mange av landets innbyggere har ikke ansett styresmaktene i Kabul som sine rettmessige ledere. Det forteller mye når selv statens egne styrker ikke er i stand til – eller villige til – å forsvare hovedstaden, og den lovlig valgte regjeringen. Titusener av soldater har kun eksistert på papiret. At de afghanske sikkerhetsstyrkenes størrelse har vært overvurdert, har vært kjent lenge. Landet har nemlig hatt et stort antall såkalte “skyggesoldater” i de afghanske sikkerhetsstyrkene. Det vil si soldater som aldri har eksistert, men som korrupte offiserer har fått overført lønn for. Afghanske tjenestemenn har mottatt penger fra Taliban mot at regjeringssoldatene overga seg og overlot alt av våpen til Taliban. Når Taliban tar viktige byer, akselererer det hele. Taliban har vært dyktige i sin krigføring. De har lykkes med å vinne folks vilje.

 

Det er grunn til å tro at de vil ta tilbake alt de mistet tidlig på 2000-tallet og innføre sitt islamske emirat.
I flere av områdene Taliban nå har tatt over, kommer meldinger om at de tvinger kvinner til å ikke dra på jobb, og at de må ha mannlig verge for å gå utendørs. Kai Eide har vært FNs spesialutsending i Afghanistan, og mener ekstreme krefter nå vil søke seg mot landet etter Taliban har tatt over. Eide mener videre at det er rimelig sikkert at både IS og al-Qaida allerede er til stede i landet og henviser til at angrepet på jenteskolen i Kabul i mai var en IS-operasjon, ikke Taliban. En utvikling kan fort tiltrekke seg flere ekstreme krefter utenfra.

 

Norske politikere må nå tørre å stille spørsmål om hva vi faktisk har vært med på i Afghanistan de siste 20 årene. Det er høyst rimelig å mene at det nå må være siste gang Vesten går inn i et land på den andre siden av jordkloden og prøver å lage et “vestlig demokrati”.

FOTO: Canva
0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *